Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα στο σχολείο μας μια ξεχωριστή και “εξωπλανητική’’ παρουσίαση από τον κ. Ντίνα Πέτρο. Τη συγκεκριμένη παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές της Α’ και Γ’ τάξης. Μάλιστα, το θέμα της παρουσίασης αυτής δεν είχε ως επίκεντρο μόνο την αποίκιση των πλανητών από το ανθρώπινο είδους, αλλά και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα και εργαστήρια που ασχολούνται με τα συγκεκριμένο θέμα.

Αρχικά έγινε μια εκτενής αναφορά του επιστημονικού έργου του κυρίου Ντίνα στον αντίστοιχο ερευνητικό χώρο και στη συνέχεια, ακολούθησε μια σειρά από βίντεο που πλαισίωναν την παρουσίαση. Βασικό θέμα αυτών, ήταν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη κατασκευή διαστημοπλοίων και τις δυσχέρειες της ζωής των αστροναυτών στο Διαστημικό Σταθμό κατά τη διαβίωσή τους εκεί. Ο εισηγητής έκανε αναφορά στα προβλήματα, που έρχονται αντιμέτωποι οι αστροναύτες, τόσο κατά την παραμονή τους στο διάστημα, την εργασία τους στο αφιλόξενο και επικίνδυνο εξωγήινο περιβάλλον όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους (ψυχική, σωματική, πνευματική), ακόμη και μετά την επιστροφή τους στη Γη.

Με την παρουσίαση να συνεχίζεται με τη μορφή των ερωτήσεων από τους μαθητές, η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε αφορμή να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με ένα πρωτόγνωρο για αυτούς αλλά πάντα ελκυστικό θέμα, να λυθούν τυχόν απορίες για ζητήματα που συνδέονται με το διάστημα και την τεχνολογία και να γίνει ίσως κατανοητή η μοναδικότητα του ανθρώπινου νου στη δική μας αστρική γειτονιά και γιατί όχι… και σε όλο το Σύμπαν.

          Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Κος Πέτρος Ντίνας είναι ερευνητής της Φυσιολογίας του Ανθρώπου στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας  και διδάσκοντας στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει πέντε πανεπιστημιακούς τίτλους, μεταξύ αυτών Μεταπτυχιακό στις Διαστημικές Επιστήμες και Διδακτορικό στο Μοριακή Φυσιολογία της Άσκησης. Έχει εργαστεί ως ερευνητής Φυσιολογίας  του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, UK, όπου ειδικεύτηκε στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη μετα-ανάλυση. Έχει περισσότερες από 60 επιστημονικές δημοσιεύσεις, μέρος των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οδηγιών βελτίωσης υγείας από κυβερνήσεις κρατών ή διεθνείς οργανισμούς.

 

Εβελίνα Μανταλιά

Μαθήτρια της Α΄Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο